“SGK, D Vitamini Uygulamalarını Yeniden Değerlendirmeli!”
Çocuk Endokrinolojisi ve Diyabet Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Hatun, “Amerikan Endokrin Birliği’nin rutin D vitamini ölçümü yaptırmayın!” yeni önerisi ile ilgili
Çocuk Endokrinolojisi ve Diyabet Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Hatun, “Amerikan Endokrin Birliği‘nin rutin D vitamini ölçümü yaptırmayın!” yeni önerisi ile ilgili T24’te bir makale kaleme aldı. Hatun, yazıyla ilgili paylaşımında, “D vitamini “her derde deva değildir” ve belirsiz amaçlar için takıntılı bir şekilde D vitamini ölçümü yaptırmanın ve yüksek dozlarda takviye almanın bir yararı yoktur” dedi.
D Vitamini ölçümü ve takviyesi kullanımı nasıl olmalıdır?
D Vitamini ile ilgili önemli uyarıların yer aldığı yazısında Hatun, Amerikan Endokrin Birliği’nin, D vitamini ölçümleri ve takviyeleri konusunda yeni bir önerisine yer verdi. Sağlıklı çocuklarda D Vitamini ölçülmesi ve takviyesine gerek var mı? konusunda öneride yer alan bilgileri paylaşan Prof. Dr. Hatun, yazısında Amerikan Endokrin Birliği, D vitamini ölçümleri ve takviyeleri konusunda yayınladığı klavuza göre, D vitamininin “her derde deva” olmadığını ve belirsiz amaçlarla yapılan rutin ölçümlerin yanı sıra yüksek dozda takviye almanın bir yararı bulunmadığı bilgisini aktardı.
Rehberin D Vitamini Konusundaki Yeni Önerileri
Amerikan Endokrin Birliği, 2011’de yayımladığı önceki rehberin aksine, bu kez D vitamini yeterliliği, yetersizliği ve eksikliği için spesifik bir eşik değer önermemekte ve daha önce belirlenen 30 ng/ml üstü hedefini onaylamamaktadır. Rehberin ana önerileri şöyle:
- Belirlenmiş endikasyonlar yoksa, bütün yaş gruplarında ve gebelerde rutin olarak D vitamini ölçümüne gerek yoktur.
- Obez erişkinler ve koyu tenlilerde de belirlenmiş endikasyon (örneğin hipokalsemi) yoksa rutin ölçüm gereksizdir.
- Sadece 1-18 yaş arası çocuklara, 75 yaş üstü yetişkinlere, gebelere ve yüksek riskli prediyabet hastalarına ampirik (başlangıçta ve izlemde bir ölçüm yapmadan) D vitamini takviyesi önerilmektedir.
- D vitamini açısından zengin doğal gıda kaynaklarının azlığı nedeniyle, ampirik takviye, D vitamini içeren zenginleştirilmiş gıdalar ve takviyelerin bir kombinasyonu yoluyla sağlanabilir.
“Ülkemizde de D vitamini konusunda abartılı yaklaşımlara son verilmeli”
Prof. Dr. Hatun, rehberin yazarlarından Anastassios G. Pittas’ın, D vitamininin sağlık ve hastalıktaki rolü hakkında tek bir soru ve tek bir cevap yoktur dediğini ve çok sayıda soru olduğunu hepsine yanıt veremedikleri sözlerini aktardı. Prof. Dr. Hatun yazının sonunda şunları ifade etti: “Dileğimiz Amerikan Endokrin Birliği’nin bu yeni rehberinin ülkemizdeki hekimlerin ve tabii esas toplumun D vitamini ile ilgili abartılı yaklaşımlarına son vermesidir. Bu konuda ilgili uzmanlık derneklerinin de çaba göstermesine ihtiyaç vardır ve ayrıca SGK’nın D vitamini ölçümü ile ilgili uygulamalarını yeniden değerlendirmesi gereklidir.” dedi. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)